Thema
Een onbevangen beschouwing van de opeenvolgende natuurrijken laat een opvallende progressie van eigenschappen en vermogens zien. De wereld van de mineralen toont zich in een grote verscheidenheid aan uiterlijke vormen, maar zonder leven. De plantenwereld demonstreert op weergaloze wijze het leven als een volstrekt nieuwe dimensie met nieuwe verschijnselen die de dode materie te boven gaan. De dierenwereld brengt de mogelijkheid met zich mee van uiterlijke beweging, maar tegelijk ook van innerlijke zieleroerselen. De dimensie van innerlijk ervaren lust en onlust is een nieuw gegeven. Tenslotte blijkt het mensenrijk vervuld te zijn van geestelijke vermogens, die tot uitdrukking komen in intelligentie, spraak, creativiteit en ook in het fenomeen van zelfbewustzijn. De mens kan in dit licht worden gezien als een unieke individualiteit, functionerend vanuit een duurzame geestelijke wezenskern. De antroposofie verdedigt de eeuwigheidswaarde van deze individualiteit en plaatst haar in het perspectief van reïncarnatie. Het antroposofische wereldbeeld stelt dat de dimensie van leven, innerlijkheid en geestkracht niet slechts te verklaren zijn vanuit uiterlijke fysieke hoedanigheden. Daarmee is sprake van een confrontatie met het gangbare materialistisch wereldbeeld. Natuurlijk is de dimensie van de fysieke wereld een evident gegeven, maar het lijkt van groot belang om – op wetenschappelijk verantwoorde wijze – tevens recht te doen aan de dimensie van leven, innerlijkheid en geestelijke vermogens. Hiermee is de grondslag voor de vierledige mens aangeduid.
De innerlijkheid van de mens kent een drieledigheid en wel vanuit de vermogens van denken, voelen en willen. Het intellectueel vermogen van de mens is ongekend en overtreft verre het begripsvermogen van dieren. Ook het gevoelsvermogen van de mens bereikt sublieme hoogten! Denk alleen maar aan de grandioze scheppingen van de beeldende en muzische kunsten. Tenslotte is ook het wilsvermogen van de mens tot buitengewone prestaties in staat vanuit morele en religieuze intenties. De bewuste idealen van het ware, schone en goede blijken voorbehouden aan de mens, zij het dat ze alleen op basis van vrijheid gestalte kunnen krijgen. Bij het praktisch ontbreken van deze idealen kunnen we te maken krijgen met vormen van het onware, afzichtelijke en immorele.
Rudolf Steiner kwam pas in 1917 – in het boek Von Seelenrätsel – tot het inzicht dat de drie bovengenoemde innerlijke vermogens functioneel verankerd zijn in de fysiologische bouw van de mens. Hij onderscheidt het domein van de zintuigen en zenuwen met het hoofd als dominant lichaamsdeel, waarin het denken zijn natuurlijke plaats heeft. Vervolgens biedt het borstgebied van hart en longen vooral een grondslag aan het gevoelsvermogen. Tenslotte wordt het gebied van stofwisseling en ledematen als de fysiologische grondslag opgevat van het wilsvermogen. Ook deze opvattingen leiden tot een confrontatie met de huidige wetenschap. De gangbare wetenschap blijkt sterk en eenzijdig gericht te zijn op het gebied van de hersenen: alle innerlijke vermogens zouden daar hun oorsprong vinden.
Doelgroep
Artsen, therapeuten, verpleegkundigen, pedagogen & overige geïnteresseerden. Ook studenten zijn van harte welkom: zij betalen een gereduceerd tarief.
Ter plekke OF online als webinar
Het Rudolf Steiner College in Rotterdam bevindt zich in stedelijk gebied, waarin parkeergelegenheid niet in ruime mate aanwezig is, maar met openbaar vervoer goed te bereiken is. Ter plekke kunnen zo’n 200 deelnemers worden ontvangen. Er wordt een biologische lunch aangeboden. Daarnaast kan dit congres ook online, als webinar worden gevolgd. De online deelnemers krijgen van tevoren via een e-mail een link toegestuurd, waarmee ze de verbinding tot stand kunnen brengen. Deze link is ook achteraf onbeperkt te gebruiken.
Congresboekje
Er zal achteraf een boekje worden samengesteld waarin alle bijdragen van de sprekers zullen worden opgenomen en dat in het voorjaar van 2026 uitkomt. Men kan zich desgewenst inschrijven voor dit congresboekje.
Accreditatie en Sponsoring
Er is accreditatie aangevraagd bij de verschillende betrokken beroepsverenigingen.
Dit congres is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de volgende instanties: Nederlandse Vereniging Voor Euritmietherapie, V&VN Antroposofische Zorg, Weleda Benelux SE, en van de vele Vrienden van het Herfstcongres.
Stichting Herfstcongres
De Stichting Herfstcongres heeft ten doel de antroposofische geneeskunde en haar therapieën te bevorderen. Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door het organiseren van congressen en symposia die zich richten op de antroposofische gezondheidszorg. Daarnaast wil zij de verbinding tussen geneeskunde, therapieën en pedagogiek versterken.
Folder
Alle informatie over het Herfstcongres 2025 is ook samengevat in een folder waarvan een versie als pdf kan worden gedownload van deze site.